mandag den 21. oktober 2019

De klassiske belægningstyper

Når man skal have ny belægning, så vil det med garanti gå op for en hvor stor et udvalg der findes, når det kommer til belægningssten. Det kan være svært at navigere rundt i de mange forskellige navne og typer af belægningssten der findes. I dette indlæg gennemgår vi nogle af de klassiske belægningstyper, som fx herregårdsten, havefliser og chaussesten.

Herregårdssten / holmegårdssten – 14x21x5-6 cm.

Denne type belægning kendes af flest som herregårdssten, men kært barn har jo mange navne, og kendes derfor bl.a. også som holmegårdssten. Flisen har målene 14 x 21 cm. og kan fås i forskellige tykkelser. 5 cm. er den mest solgte tykkelse.

Dette er den mest prisvenlige type af belægning der findes inden for fliser. Det skyldes at der på lige præcis denne type flise, er stor konkurrence blandt de forskellige byggemarkeder. Derfor kan man af og til finde herregårdssten til under 60 kr. pr. kvm. Inklusive moms og levering! Det er dog typisk i kampagneperioder at prisen ligger omkring de 60 kr.

Herregårdssten fås også i et bredt udvalg af farver. Den mest solgte farve er grå, som også er den billigste. Den fås også i farverne sort, rødmix, gulmix og gråmix.

Chaussesten

Chaussesten er en helt fantastisk belægning, som har et meget rustik udseende. Går vi 50-100 år tilbage i tiden, så var det primært chaussesten og brosten der blev brugt som belægning overalt. I dag er mange af det gamle veje og områder med denne type belægning fredet, og der bliver stadig lagt chaussesten og brosten på mange offentlige områder for at bibeholde det flotte udseende og stemningen af simplere tider.

Køb chaussesten her.

Chaussesten måler i grove træk 10x10x10 cm. og fås også i halve 10x10x5 cm.
Den eneste ulempe der er værd at nævne om chaussesten er kvadratmeter prisen, som må siges at ligge i den høje ende. Der går ca. 85 chaussesten til en kvadratmeter og prisen pr. sten ligger mellem 2 og 6 kroner.

Chaussesten fås også i forskellige farver og der er endda et stort marked for brugte chaussesten. Nye chaussesten kan fås i enten grå, mørkegrå eller sort. Mange efterlyser brugte chaussesten, da de har en flad/pudset overflader, som stammer fra alt den trafik som har kørt henover stenen igennem årene. De brugte chaussesten står i høj kurs, og koster derfor i mange tilfælde mere end nye sten.

Havefliser

Når man snakker om havefliser, så er det betonfliser ligesom herregårdssten men i andre størrelser, som der er på tale. Havefliser koster ikke ret meget mere end herregårdssten, men grundet en mindre konkurrence, så er de ikke helt i samme prisniveau.

Havefliser dækker bl.a. over betonfliser i størrelsen:

  • 40x40
  • 50x50
  • 28x28
  • 20x40
  • 25x50
  • 60x60

Alle typerne fås i forskellige tykkelser, alt efter hvor tung trafik der skal færdes på belægningen. Skal du bruges i en indkørsel så skal fliserne gerne have en tykkelse på 6-8 cm. Er det blot til en terrasse eller lignende, så kan man godt nøjes med 5 cm.

Gør det selv og spar penge

Man kan spare utrolig mange penge ved selv at lægge sine fliser eller chaussesten. En brolægger eller anlægsgartner tager typisk et sted mellem 200 og 400 kroner pr. kvadratmeter for at lægge fliserne. Det er faktisk ikke så svært at lægge fliser, og man kan finde hjælp og guide på især Youtube.

Tilfældes har alle belægningsstyperne at der skal bruges flisesand, når de skal lægges, og fugesten/stenmel når de er blevet lagt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.