torsdag den 24. marts 2016

Anlæg forhave

Nu er det påske og vi har tid til at gå i gang med anlæg af vores nye forhave.

Det første der skal laves er en trappe fra vejen og ned mod huset. Da jeg kom hjem fra arbejde i går, gik vi derfor i gang med at grave jorden væk, så vi kan få anlagt en stabil trappe.

Det er vigtigt at få muldjorden væk før vi går i gang med opbygningen af trappen. Det var ca. det jeg med sikkerhed kunne huske om opbygningen af trapper.

Heldigvis har jeg tidligere arbejdet en del med FC Beton, hvor jeg blandt andet har bidraget til deres gør det selv guide om opbygning af trapper, så det var dejligt nemt lige at finde den guide frem, så jeg er sikker på hvordan vi griber det an.

Når muldjorden er gravet af, skal der udlægges bundsikringsgrus som sikrer at regnvand kan trække ned, og samtidig sikre at fugt nedefra ikke trækker op. Bundsikringsgruset er vigtigt når der bygges trapper på steder der er risiko for frost, og det er de færreste udendørs steder i Danmark hvor frosten ikke kan få fat.

Hvis der ikke er bundsikring under trappen, vil der nemt komme til at stå vand, og når frosten så kommer, vil vandet fryse og udvide sig. Det skubber til trappetrinene som hurtigt kan komme til at lægge skævt, hvilket jeg ikke er interesseret i.

På den ene side af trappen skal der anlægges indkørsel. Vi lavede hurtigt en flisebelægning inde i carporten inden vi flyttede ind, og kort tid efter lagde jeg 5 rækker mere. Det har betydet at vi ikke har slæbt sand med ind, men det var en hurtig og midlertidig løsning, som betyder at vi skal have pillet alle fliserne op igen og herefter lave indkørslen korrekt.

På den anden side af trappen, får jorden lov til at blive hvor den var da vi købte grunden. Det betyder også at der skal laves støttemure. Langs trappen bygger vi en støttemur af sorte Albertslundkantsten som limes sammen med fliseklæber. Jeg regner med at blande lidt beton som den nederste række sten kommer til at stå i.

Parallelt med vej og hus, skal der også bygges en støttemur. Det bliver en forholdsvis stor flade, så her har vi valgt scan støttemursten, som kan bruges til at bygge en støttemur med "huller" i. Den nederste række sten i støttemuren stilles helt samlet i beton, men fra lag 2, laves der mellemrum mellem støttemurstenene. Mellemrummene fyldes op med muldjord, og så kan der plantes stenbedsplanter.

Beplantningen gør at det ikke bliver en stor kedelig grå masse, som vi kommer til at kigge ud på, når vi kigger ud af vinduerne. Både bryggers, kontor og Emilies værelse har vindue lige ud mod støttemuren, så det må gerne være kønt at kigge på.

Oven for støttemuren vil vi have stillet nogen store sten, som kan stoppe en trillende bil. Hvis der bliver parkeret en bil på bakken, hvor håndbremsen ikke bliver trukket helt, kan bilen nemt ende i vores hus, og det vil vi gerne undgå. Derfor skal de store sten stå foran huset.

Mellem de store sten skal vi have noget mere eller mindre vedligeholdelsesfrit. Lige nu regner jeg med at det bliver efeu som får lov til at brede sig rundt deroppe. Skulle noget af det finde vej ud over kanten og ned over støttemuren, er det fint, for det er bare med til at dække den grå betonmur.

Mellem huset og støttemuren skal der anlægges en flisesti. Der skal være granitskærver inde ved husmuren, og igen lige før støttemuren så regnvandet nemt kan trække ned og væk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.