torsdag den 25. februar 2016

32 gode råd til opbevaring af dæk

De fleste som har en bil, kender til udfordringen med opbevaring af dæk. Det gør jeg også, og da jeg kom til at tænke over at opbevaring af dækkene på loftet måske ikke var den optimale løsning, ville jeg undersøge lidt nærmere hvad der er den optimale opbevaringsløsning.

Jeg har derfor været i gang med at finde viden og gode råd fra blandt andet dækproducenter, FDM (Forenede Danske Motorejere) og andre bil/dækinteresserede.

Min nysgerrighed har gjort mig en del klogere på hvordan man bedst muligt opbevarer både vinterdæk og sommerdæk, og derfor har jeg nu samlet alt denne viden til en liste med 32 gode råd, som du kan bruge når du skal opbevare dine dæk.

Husk at jeg ikke er ekspert, men blot har samlet de forskellige råd som jeg har kunnet finde.

1. Brug et tørt sted
Dæk skal opbevares tørt, så en placering i carporten kan ikke anbefales. Her vil regn, sne, dug mm. gøre at dækkene ikke opbevares tørt.

2. Der skal være tempereret
Dæk har ikke godt af for meget varme, og derfor er loftsrum ikke gode til opbevaring af sommerdæk, da der ofte bliver meget høje temperaturer på loftet. Ved for høje temperaturer mister gummiet elasticiteten. Det anbefales at dækkene opbevares hvor temperaturen ikke overstiger 35 grader.

3. Undgå sollys og solens UV-stråler
Hvis du bruger et skur til opbevaringen, skal du få placeret dækkene så de ikke får sollys. Igen skal du være opmærksom på omkring råd 1 og 2 mht. temperatur og fugt - hvis skuret ikke er isoleret kan temperatur og luftfugtighed hurtigt blive for høj. Et isoleret skur har ofte vinduer, hvilket gør at solen skinner ind på dækkene.

Udendørs opbevaring af dæk er derfor heller ikke sagen, da der hverken er tørt, tempereret eller mørkt.

4. Lamper med høj UV-faktor kan skade gummiet
Det er ikke kun sollyset som kan skade dine dæk. Også lamper med høj UV-faktor.

5. Der skal være rent
Det er vigtigt at dækkene ikke kommer i kontakt med snavs, olie, benzin, syrer, kemikalier, fedt eller opløsningsmidler, da det vil være med til at nedbryde dækkene.

Bruges kemikalier, desinficerende midler og lignede i samme lokale som bruges til opbevaringen, vil der være stor risiko for at midlernes tilstedeværelse kan påvirke dækkene.

6. Rengør dæk og fælge
Ligesom at dækkene skal opbevares et rent sted, skal de også selv rengøres, så skidt, olie, benzin og andet der kan være på dæk og fælge renses væk.

Dækkene tåler ikke skrappe rengøringsmidler, så brug vand og autoshampoo.

7. Undgå spidse genstande
Pas på med spidse genstande i nærheden af dækkene. Der kan hurtigt opstå en skade som gør at du skal have skiftet dem alle.

8. Kontroller lufttrykket i alle hjul
Husk at tjekke at lufttrykket er som det skal være, både når du sætter dem til opmagasinering, og igen inden du monterer dem på bilen. Ved langtidsopbevaring skal lufttrykket kontrolleres med jævne mellemrum og justeres hvis det falder.

9. Lufttrykket kontrolleres på kolde dæk
Du skal ikke køre en lang tur på en varm sommerdag lige inden du tjekker lufttrykket. Lad dækkene køle af inden du tjekker om lufttrykket er korrekt.

10. Fjern sten
Gennemgå alle hjul og fjern eventuelle sten der sidder deri. En flad skruetrækker er et godt stykke værktøj til formålet.

11. Kontroller for buler, sprækker og skader i kanten
Kontroller dine dæk når du skifter mellem sommer og vinterdæk. Du bør kigge efter sprækker og buler.

12. Hold afstand til varmekilder
Opbevaringen skal ske med god afstand til varmekilder som radiatorer, generatorer og lignende. Ligeledes skal der holdes afstand til åben ild og maskiner der kan lave gnister.

13.  Hold også afstand til ozonfrembringende udstyr
Elektriske motorer, loddekolber, transformatorer og lignende udskiller ozon hvilket er skadeligt for dækkenes gummi.

14. Brug et stykke pap mellem hjulene.
Stables dækkene kan der lægges et stykke rent pap mellem dækkene.

15. Opbevaring af dæk med fælge
Dæk er ikke så sarte som de en gang var, så de gamle råd gælder ikke rigtigt til nye dæk. Opbevares sommerdæk eller vinterdæk i det halvår hvor det andet sæt er på bilen, kan dæk på fælge opbevares både liggende og stående. Dæk på fælge kan også hænges op.
16. Opbevaring af dæk uden fælge
Dæk uden fælge har bedst af at stå op, men er det for en kortere periode kan de også opbevares liggende.17. Undgå at stable andet oven på dækkene
Hvis du stabler andre ting på dækkene kan de nemt blive deformeret. Derfor skal du ikke stable andet på dine dæk.

18. Roter ca. 1 gang om måneden
Uanset om du opbevarer dækkene med eller uden fælge, stående eller liggende, er det en god idé at rotere dem ca. 1 gang om måneden.

19. Tjek fælgen
Når du tager dækkene af bilen bør du tjekke at der ikke er skader på fælgen inden de gemmes væk. Er der skader på fælgen som gør at den skal skiftes ud, kan du lige så godt gøre noget ved det inden de opmagasineres.

20. Tjek dækmønstret
Er der ikke mindst 3 mm dækmønster bør dækkene skiftes ud i stedet for at stilles til opbevaring.

21. Opbevaring på stativ
Der findes flere forskellige typer at stativer til dækopbevaring. Du skal kun vælge at købe et stativ hvis du syntes at det ser pænere ud end andre typer af opbevaring.

22. Brug en palle
Du kan med fordel bruge en palle til at stille eller ligge dækkene på. Ved at bruge en palle kan luften cirkulere over, under og ved siden af dækkene.

23. Sørg for at dækkene ikke er under pres
Dæk der opbevares må ikke være under pres, og de må ikke stå så de vrides. Det kan give både skæve og deformerede hjul, som ikke kan bruges til næste sæson.

24. Brug handsker når du flytter dækkene
Det er smart at bruge handsker når du skal håndtere dæk.

25. Dækhotel vs. Self Storage
Hvis du ikke har et opbevaringsrum der sikrer en god dækopbevaring kan du vælge at betale dig fra det ved et dækhotel eller et Self Storage center.

Dækhotellet vil ofte have billigere priser, men så er der også kun plads til dine dæk. Hvis du skal have opmagasineret andet end dæk, vil et depotrum hos et Self Storage Center være en oplagt mulighed, med mindre der er tale om opbevaring af produkter som olie, benzin, opløsningsmidler, syrer og lignende. Både fordi disse produkter sjældent må opbevares i et depotrum, men også fordi det ikke er smart at opbevare dæk i samme rum som disse produkter.

26. Fotografer dækkene før det kommer på dækhotel
Hvis du vælger at betale et dækhotel for at passe på dine dæk, bør du fotografere dækkene så du kan dokumentere hvilke dæk der er dine. Du kan eventuelt sætte en klat maling et sted hvor det ikke kan ses, efter de er monteret på bilen. Der er desværre sket forbytninger af dæk hos dækhoteller flere gange.

27. Brug dækposer hvis der er støvet
Der bør være rent i opbevaringsrummet, men hvis du vælger at opbevare dine dæk et sted hvor der ikke altid er rent, kan dækposer være med til at holde skidt og støv væk fra dækkene.

28. Marker dækkenes placering
Brug dækkridt eller maling på bagsiden af fælgen eller lignende til at markere hvilken side af bilen som dækkene sad på, samt om de sad foran eller bagpå. Det kan være VF (Venstre forhjul), VB (Venstre baghjul), HF (Højre forhjul) og HB (Højre baghjul)

29. Brug isoleret container
Hvis du ikke har et godt opbevaringsrum til dine dæk, kan en isoleret containere være muligheden. Her er der ingen vinduer hvor solen kan skinne ind. Med isoleringen bliver der ikke for høje temperaturer og du kan nemt holde containeren ren til optimal dækopbevaring

30. En fugtfri kælder
Bor du i hus med en fugtfri kælder kan den bruges til opbevaringen.

31. Tjek dækkene inden de monteres
Det er godt at tjekke sine dæk inden de stilles til opbevaring, men det er mere vigtigt at tjekke dem igen inden de monteres på bilen. Der kan være opstået skader på dæk og fælge, som gør at de ikke er egnede til at køre med.

32. Undlad at bytte rundt på forhjul og baghjul
Selvom forhjulene slides mest og det derfor kan virke som en fornuftig løsning at bytte rundt på for- og baghjul, er det ikke smart.

Baghjulene skaber stabilitet når der er mest brug for det, ved hård opbremsninger, udskridning mm. Jo mere mønster der er på de bagerste dæk, jo bedre stabilitet har bilen.

Derfor skal du ikke sætte dækkene med mindst mønster bagest.Jeg håber at du er blevet klogere, og hører gerne fra dig hvis du ikke er enig i nogen af rådene, eller hvis du har andre gode råd som kan deles her.

Se også her: http://bilfo.dk/opbevaring-af-bildaek/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.